Historie

Voorkom! (destijds Stichting Voorkom!) werd in 1985 door Theo van der Sluijs opgericht. Hij was werkzaam in de zorg voor verslaafden en jongeren. Van der Sluijs: “In de vijftien jaar die ik in de verslavingszorg werkzaam was, kreeg ik weleens het gevoel dat het dweilen met de kraan open was. Het leek wel of de problematiek steeds groter werd. Hoewel de zorg voor verslaafden heel belangrijk werk is, en altijd moet doorgaan, zag ik het als mijn opdracht om preventief aan het werk te gaan”.

Zolderkamertje
Op een zolderkamertje in Houten begon van der Sluijs met het werk van Voorkom!. De naam werd afgeleid van het gezegde ”Voorkomen is beter dan genezen’. Van der Sluijs gaf zelf preventielessen op scholen in zijn regio, waarop het werk tot een organisatie met landelijke dekking is uitgegroeid. De stichting begon met drugspreventie. Al gauw bleek dat ook op andere terreinen preventiewerk nodig was.

Stichting Chris en Voorkom!
In 2014 is Stichting Voorkom! gefuseerd met Stichting Chris, wat tot Stichting Chris en Voorkom! leidde. Onder deze vlag geeft Voorkom! vandaag de dag nog steeds voorlichting aan kinderen en tieners over middelengebruik. De preventielessen gaan over de thema’s alcohol, drugs, roken, gokken, internet en gamen. Met deze lessen wil Voorkom! leerlingen leren om zelf gezonde keuzes te maken.