“Ik heb wijn in mijn dopper”

“Het meisje rechts achterin kijkt me niet meer aan. In het begin van mijn les deed ze nog vrolijk mee. Nu is haar hoofd gebogen.” Als trainer reist Henk naar scholen in heel Nederland, om jongeren preventielessen te geven. Soms komt hij schrijnende situaties tegen.

“Tijdens de preventielessen merk ik soms dat jongeren thuis te maken hebben met een verslaafd familielid,” vertelt Henk. “Dat merk ik bijvoorbeeld aan de luchtige manier waarop ze praten. Zoals een jongen die lacherig vertelt dat ‘pap’ gisteren met fiets en al onderaan de dijk lag, ‘omdat hij teveel had gezopen’. De meeste jongeren praten met niemand over hun thuissituatie, omdat ze zich schamen.”

Niet helemaal eerlijk

Henk vertelt over een veertienjarig meisje op een VMBO-school. Tijdens de eerste les merkt hij dat zij zich opeens terugtrekt. “In het begin deed ze nog vrolijk mee. Nu staart ze naar het tafelblad en laat ze de rest van de les langs zich heen gaan.” Een week later is Henk terug voor de tweede les van de reeks. Hij heeft een ex-verslaafde mee, die de leerlingen mogen interviewen. Het meisje lijkt te schrikken als ze Henk ziet. Toch zoekt ze hem na de les op en vraagt of ze iets mag vertellen. “De vorige keer vroeg u of we wel eens alcohol drinken. Ik was niet helemaal eerlijk.” Ze aarzelt en gooit het er eindelijk uit. “Ik heb wijn mee in mijn dopper. En het is niet de eerste keer.”

Henk gaat met haar in gesprek. “Ik zeg dat ik het heel knap vind dat zij mij dit vertelt. We praten nog even door en lopen uiteindelijk naar haar mentor. Nu durft ze hem ook de waarheid te vertellen. Bij het meisje thuis speelt er van alles. Er wordt veel alcohol gedronken. Zo ontdekte ze het verdovende effect van alcohol. Door onze les beseft ze hoe verkeerd dat eigenlijk is en dat ze hulp nodig heeft.”

Jongeren bereiken

“Het meisje dat mij haar verhaal durfde te vertellen, heeft de hulp gekregen die ze zo hard nodig had,” vertelt Henk. “Haar verhaal raakt mij. Hoeveel jongeren lopen er nog rond met deze last op hun schouders? Wij zetten alles op alles om hen te bereiken. Bij de preventietrainingen vertellen we het eerlijke verhaal over alcohol en drugs. We geven jongeren handvatten om zelf een gezonde keuze te maken, zodat ze goed voorbereid naar buiten stappen.”

Interesse in een preventietraining bij jou op school? Neem contact met ons op!


Comments are closed.