Een programma van Voorkom!

Iedere school doet er alles aan om kinderen en/of jongeren het goede mee te geven in hun persoonlijke ontwikkeling. Daarmee ligt er nogal wat op uw bord! Maar u staat er niet alleen voor. Voorkom! wil u hierin ondersteunen door het geven van drie interventies.

Programma
De methodiek van Voorkom! is als een drieluik en bestaat uit: ‘kennen, herkennen en grenzen’. Tijdens de derde en tevens laatste interventie komt er een vrijwilliger mee met een verslavingsverleden. Deze ervaringsdeskundige geeft de leerlingen de kans om vragen te stellen over het verslavingsverleden. De jongeren krijgen zo uit eerste hand te horen hoe de theorie uit de eerste twee lessen in de praktijk uit kan pakken.

Ervaringsdeskundigen
Interventie 1 en les 2 worden als grote meerwaarde beschouwd door docenten, maar vooral de inzet van ervaringsdeskundigen blijkt altijd zeer waardevol te zijn. Veel docenten zijn onder de indruk van dynamiek tijdens het gesprek tussen de ervaringsdeskundigen en de leerlingen. Leerlingen van wie het niet wordt verwacht hebben bijvoorbeeld opeens een zeer actieve rol in de klas of leerlingen waarvan wordt verwacht dat ze het einde van de les niet meemaken, omdat de docent hem uit de klas zou zetten profileert zich opeens als een voorbeeld scholier en toont groot respect voor de ervaringsdeskundige.

Gesprek
Naast de houding van leerlingen levert het gesprek met de ervaringsdeskundige vaak ook gespreksonderwerpen op voor de docenten. Gesprekken die ze op een later moment met hun leerlingen kunnen voeren. Het verhaal van een ervaringsdeskundige kan namelijk veel raakvlakken hebben met het leven van een jongere. Denk daarbij aan een verleden met pesten, gescheiden ouders of andere ingrijpende gebeurtenissen. Waar het moeilijk is voor een docent om een ingang te vinden bij de leerling, kan het gesprek met de ervaringsdeskundige ervoor zorgen dat een docent deze ingang wel vindt.

Docent
Het gesprek met de ervaringsdeskundige maakt vaak grote indruk, het verhaal wordt goed opgeslagen met als gevolg dat een leerling het een jaar later vaak nog in grote lijnen weet terug te vertellen. Dit geeft docenten de mogelijkheid om het gesprek later, wanneer de leerling bijvoorbeeld dreigt ongezonde keuzes te maken, opnieuw, of verder te voeren.

Wilt u interventies van Voorkom! inzetten op uw school? Informeer bij planning@chrisvoorkom.nl.


Comments are closed.