“Ik heb wijn in mijn dopper”

Als trainer kom ik binnen in de klas. Het thema ‘alcohol’ staat deze dag op de planning. De leerlingen mogen mij vragen stellen om zodoende meer over alcohol te weten te komen. In mijn introductie vertel ik ook dat het thema gevoelig kan liggen. Rondom het thema alcohol gebruik en misbruik daarvan spelen nu eenmaal een heel aantal verborgen verhalen.

Henk Schuurman, trainer

Ik geef aan dat ik de klas niet ken, maar dat ook hier onderliggende problemen kunnen zijn waar niemand verder vanaf weet. Het is dus belangrijk, als iemand iets vertelt, de klas hier zorgvuldig mee omgaat en het verhaal niet aan de rest van de school doorvertelt.

Tijdens de eerste les valt een meisje mij op. Waar zij in het begin nog vrolijk mee deed zie ik haar steeds meer in haar schulp kruipen. Tijdens de uitleg van de werking van alcohol op het lichaam doet zij wel weer mee, maar wanneer er wordt gevraagd naar persoonlijke ervaringen is er geen emotie meer van haar gezicht af te lezen en krijg ik geen oogcontact meer.

Ze vertelt dat ze gisteren en vandaag in haar dopper geen sap, maar wijn heeft zitten.

De tweede keer dat ik op de school kom is er een blokuur. We gaan in gesprek over de oorzaken van gebruik en sluiten af met het vragen stellen aan een ervaringsdeskundige. Het meisje is er weer en lijkt te schrikken wanneer ze mij ziet; “Oh, hebben we vandaag weer alcohol-les…”. We spreken over de oorzaken van gebruik en ik inventariseer wie bepaalde oorzaken herkent. Bij ‘ruzie thuis’ en ‘scheiding’ steekt het meisje, wegkijkend, haar hand op. In de pauze tussen het tweede en derde uur, komt het meisje naar me toe en wil me iets vertellen. Ze vertelt dat ze gisteren en vandaag in haar dopper geen sap, maar wijn heeft zitten. Ik ga met haar het gesprek aan en het verbaast mij hoe open ze is. Ze begrijpt dat ik dit verhaal niet voor mijzelf kan houden en ik maak met haar de afspraak dat we samen naar haar mentor gaan om haar verhaal uit de doeken te doen.

Enige tijd later ben ik voor een ander project opnieuw op deze school. De contactpersoon vertelt mij dat het meisje, naar aanleiding van onze lessen nog veel meer is gaan vertellen en ondertussen gelukkig de juiste hulp heeft gevonden.


Comments are closed.