‘Samen konden we er voor deze leerlingen zijn’


Afgelopen week mocht ik als Voorkom!-trainer weer de weg op naar verschillende scholen. Als ik dan in de auto zit, denk ik soms aan mijn collega’s die op dat moment ook bezig zijn zich klaar te maken om scholen te bezoeken. Op zo’n dag mogen we zóveel leerlingen bereiken. Van Maastricht tot Groningen, en van Rotterdam tot Nijmegen. Onze ‘drive’ is om die dag weer proberen te voorkomen dat leerlingen ooit in hun leven verslaafd raken. Kunnen we dat…?

Ik maak me niet de illusie dat het ons lukt om te voorkomen dat iemand verslaafd raakt. Uiteindelijk hebben al die leerlingen zelf een keuze wat ze wel of niet willen in het leven. Maar ik heb wél de hoop en het geloof dat het ons lukt om zoveel mogelijk jonge mensen te helpen om verstandige keuzes te maken.

Aangekomen op de school parkeer ik mijn auto. Ik ben nog nooit op deze school geweest, maar al snel vind ik mijn weg naar de docentenkamer. Voor ons werk is het belangrijk dat we goed contact hebben met de docenten die aanwezig zijn bij de lessen. Soms komt het voor dat er iets in de les gebeurd, waar je elkaar dan voor nodig hebt. Zo ook op deze dag…

Na afloop van de les komt er een meisje naar mij toe, samen met haar vriendin. Ze heeft rode ogen en ik merk dat ze iets wil delen, maar het moeilijk vindt. Uiteindelijk vertelt ze dat ze zich zorgen maakt over haar moeder. Elke dag vind ze twee lege wijnflessen. Ze heeft hier nog nooit met iemand over gesproken, alleen met haar vriendin. Ze weet niet wat ze moet doen…

Aan het einde van de dag heb ik zo drie persoonlijke gesprekken gehad met leerlingen, die soortgelijke verhalen vertellen en hun hart luchten. Jonge mensen, 13 á 14 jaar oud, die met een juk op hun schouders lopen. Zich schamen om het aan iemand te vertellen.

Hóe fijn is het dan dat er een docent bij zit (tevens mentor) die hier wel wat mee kan. Allereerst door het bieden van een luisterend oor. Samen konden we er voor deze leerlingen zijn. Maar ik voel wel een kracht opkomen… Om zoveel mogelijk leerlingen te helpen om de valstrik van verslaving te herkennen en er niet in te trappen.

Door: Rob Verhagen, trainer bij Voorkom!


Comments are closed.