‘Een eerlijk gesprek over verslavende middelen’

Week in week uit trekken wij als trainers van Voorkom! het land in om preventielessen te verzorgen. Dit doen wij op allerlei verschillende scholen verspreid over Nederland. Dagelijks hebben wij gesprekken met leerlingen over het gebruik van middelen: alcohol, drugs, roken, maar ook gesprekken over wat risicogedrag is, en hoe jongeren zich weerbaar kunnen maken voor allerlei invloeden die aan het trekken.

Zelf stond ik vorige week voor een 3 VWO klas. Omdat we niet met een ‘wijzend vingertje’ komen over wat jongeren wel of niet mogen doen, krijgen we de kans om een eerlijk gesprek te hebben. Soms verbaasd het de school hoe eerlijk leerlingen zijn over het gebruik van middelen. Zo ook in deze klas. Er waren drie leerlingen die regelmatig blowen en één leerling die regelmatig XTC slikt als ze naar feesten gaat.

Het lijkt zo gewoon en zo onschuldig. Maar wat wij regelmatig noemen in de klas is dat de drugs van nu steeds sterker worden. Het gehalte THC in hasj en wiet is toegenomen, wat de kans op verslaving ook daadwerkelijk groter maakt. Maar zo ook met XTC. Voorheen zat er ongeveer 80 – 100 mg MDMA in een XTC pil, en in 2017 is het gemiddelde in een pil weer gestegen naar 167 mg MDMA. XTC is nog steeds de ‘partydrug’ nummer 1 in Nederland. Ook zijn wij in Europa koploper als het gaat om XTC-gebruik. Redenen genoeg om in gesprek te blijven met jongeren en samen met hun na te denken over het maken van verstandige keuzes. Ook al blijft het misschien een droom; wij blijven naar scholen gaan met het doel om te voorkomen dat ook maar iemand verslaafd raakt!

Gisteren bracht het Trimbos instituut de Nationale Drugs Monitor 2018 uit. Voor een overzicht van de highlights kun je kijken op de website van het Trimbos instituut.

Door: Rob Verhagen, trainer bij Voorkom!


Comments are closed.